Блогът на Хела

Творението е тайнство, към което трябва да пристъпваме с благоговение и само там, където е необходимо, да го подпомогнем с меки, природни средства. Преди около 30 години австралийският натуропат Иън Уайт, използвайки учението на  д-р Едуард Бах, създава серия от 69 вида есенции, приготвени от дивите цветя на Австралия, които по един мек и хармонизиращ начин могат да подпомогнат психиката и физиката на бременната жена и малкото дете.

Поток от енергия тече през всеки аспект от нашето тяло. Захранва системите ни, оживява клетките ни. Докосва се до всеки химичен и хормонален сигнал в тялото. Вярвам, че управлението на всичко това е подвластно не само на обикновените физични закони. Съществуват нива в природата – от които ние също сме част – които не долавяме със сетивата си, но те са подредени в една строга йерархия и са подчинени също на законите на природата и са управлявани от духовете на природата – елементалите. Възприемаме елементалите като митични и приказни герои, с които сме се сблъсквали в детските приказки. Но дали те съществуват само в приказките или, както твърдят редица философски течения, са част от една строго подредена йерархична система и са тук на земята много по-отдавна от нас хората?

Кориандърът е добре позната подправка в повечето кухни, типичен за Средиземноморската и Азиатската. Използват се както листата, така и семената на растението. В чуждите страни често може да се срещне като „Силантро“ или „Китайски магданоз“. В прясно състояние той е от онези подправки, които човек или обиква с първото поето ухание или го отхвърля за цял живот. Ароматът му е особен и сравнително силен. Освен това има разлика в начина, по който миришат листата и семената. Както магданозът, така и кориандърът за някои хора имат миризма на сапун.

Подправката куркума е позната по цял свят заради полезните си свойства и вкусови качества. Една от основните й съставки – куркумин – би могла да замести много от познатите ви лекарства. В Европа и Америка в момента подправката е много нашумяла и множество изследвания биват посветени на нея. Макар да се радваме на този напредък, не можем да не отбележим факта, че Индия и традиционната им Аюрведична медицина още преди векове са достигнали до това познание.

Стоя на брега на красиво езеро. Галещите лъчи на слънцето пробягват по тялото ми, дочувам песните на птиците, които гнездят наоколо. Рисува ми се, пее ми се. Затварям очи, виждам движението на четката. Тя танцува по листа и след всяко нейно движение бледо и постепенно се появява отсрещното хълмче с боровете по него. Щипка бяло, светлосиньо, много бледо лилаво и ето, маранята на утрото пред хълма вече се появява на белия лист.

Живеем в епоха, в която технологията е проникнала във всяка сфера на живота ни. Тя ни заобикаля и сме свикнали с нея до такава степен, че дори не помисляме как рефлектира върху нас. Електромагнитната радиация е реална опасност, за която като че ли избягваме да говорим. На пръв поглед безопасната техника всъщност има силно негативно влияние върху фината материя на тялото ни.

Сигурна съм, че не само аз се стресирам от етикетите на почистващите препарати за дома: „Внимание – киселина!“, „Опасно за очите!“, “Може да причини тежки изгаряния!“ и куп други подобни заплахи. И въпреки това, стискаме очи, слагаме ръкавиците и се впускаме в действие с едничката кауза – да живеем в чист, свеж дом. Ако ви кажа обаче, че изобщо не се налага да се подлагаме на целия този стрес и опасност и можем съвсем ефикасно да се справим с освежаването на дома с приятни и безвредни средства?

Има няколко неща, които трябва да знаем, когато избираме продукт за всекидневна употреба върху тялото си. Такъв е случаят с дезодорантите ни. Знаем ли, защо ги слагаме всеки ден, необходимо ли е това и най-вече, вредно ли е? Защо се потим? Потенето е съвсем нормален физиологичен процес и преди да се опитаме да го спрем, трябвам да знаем каква е функцията му. То помага на тялото да не се претопля, да изхвърля токсини, които водят до различни заболявания и дори да повиши имунитета. Всъщност, в много случаи именно по-засиленото потене ни помага да се отървем от причинителя на лошата миризма – токсините, които придават неестествен аромат на нашето тяло. По тази причина запушването на жлезите на подмишниците ни би могло само да навреди.

Този метод е известен още от древността. Корените му можем да открием още в древните трактати по Аюрведична медицина. Чрез него се постига по-голяма белота, здравина на емайла и на венците. Някои от растителните олиа, с които се прави процедурата, са антиоксиданти,  които имат и антибактериални свойства.

Mесец април е. Пролетта е в разгара си. Природата е разтворила себе си и ни се усмихва. Светът очаква и нашата усмивка, очаква радостта ни, очаква да поразчупим закостенелите си модели, да забършем прахта от душата си и да се размечтаем силно. За какво? ... Хмм, ами за каквото си искаме. Няма забранени мечти. Трябва само да си повярваме, да се убедим, че заслужаваме, да поискаме от вселената, но да поискаме от цялото си сърце и ще ни се даде.

Аюрведа е първата позната лечебна система в историята на медицината. Съществува повече от 5000 години. Думата Аюрведа в превод от санскрит означава ,,наука за живота”. Според Ведическата философия, всичко в природата е съставено от 5 елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя. Понятието „доша“ представлява комбинация от тези елементи.

Ето че отново е пролет - времето за събуждане и ново начало, времето за посяване на семената. Днес е пролетното равноденствие, когато светлината на деня се изравнява с мрака на нощта. Нека на този ден се обърнем към себе си и към своята божествена природа, нека се запитаме какво ще поемем в себе си, за да нахраним тялото и душата си, какво ще засадим в ума си, за да реализираме мечтите си, какво ще премахнем от себе си, за да ни стане по-леко. Ние сме градинари на мечтите си, на сънищата си, на разцъфтяващото ни здраве или на настъпващата болест. Всеки акт на любов и грижа към нас самите е живителната вода за семената, които отглеждаме.


Вече знаем, че можем да добавим определени плодове и зеленчуци към шишето с вода, което разнасяме с нас през деня, и по този начин да извлечем допълнителни ползи от пиенето на вода – раздвижване и забързване на метаболизма, изхвърляне на токсините от тялото, регулиране на теглото. По този начин също така приемаме и водноразтворимите витамини, преминали във водата.

Енергията на живота изведнъж ни залива през месец март. Постепенно започваме да усещаме затоплянето. Забелязваме увеличаващите размера си пъпки на дърветата. Кокичетата са се показали. Цветарските магазини ни посрещат с аромата на фрезии, лалета и зюмбюли. Всичко е пълно с живот, енергия и нежност. Има нещо много красиво и смело в разцъфтяването. Нужни са доверие, кураж и приемане на живота за да пораснем. Време е да се отворим и да покажем силата и вярата в себе си и в живота.

В тази статия искаме не само да ви запознаем с един непопулярен, но изключително полезен вид оцет, но и да ви дадем още много идеи за неговата употреба. Днешната статия посвещаваме на малцовия оцет. Той се приготвя чрез сваряване на ечемик, от който се прави бира. Бирата след това се оставя да ферментира до оцет. Тъй като малцовият оцет не е много разпространен у нас, рядко ще го видите като част от някой салатен дресинг.

Фибрите или както още ги наричат – влакнини – са важна част от правилната диета. Те регулират чревната активност, спомагат за добро храносмилане и усвояване на веществата и понижават нивото на „лошия холестерол“.

Бебенцето е едно нежно, малко същество с незряла имунна система. Ето защо нежните хомеопатични лекарства често са най-добрият избор при болестни състояния при бебетата и децата. Нека да започнем от самото начало. От борбата за първата глътка живот.

Магнезият е един от най-важните минерали, помагащ ни да поддържаме  състояние на баланс в организма. Той участва в множество процеси и се съдържа в почти всяка клетка на тялото ни.

Така наричаме витамин D, защото се произвежда в човешкото тяло при излагането на кожата на слънце. Известен е с много добротворни свойства, част от които са поддържането на здрави кости и зъби. Ролята, която играе при засилването на имунната система обаче, обезателно е най-главна.