Какви са нашите цели?

Всяка частица от света, всеки човек, носи знание за Цялото, за Мира, за Хармонията и за Красотата в света. За това, че е част от тази хармония.

Носи знанието как да се обърне към:

  • Вярата, която осветява душата му
  • Чистотата, която владее мислите му
  • Любовта, която обитава сърцето му
  • Здравето, което изпълва тялото му

Носи знанието как да се обърне към всичко мъдро, силно и прекрасно в себе си.

Специалистите от „Хела” сме превърнали нашия център в Място за връщане на човека към себе си.

Принципи

„По-важно е да знаем какъв е човекът, който е болен, отколкото от каква болест е болен.” (Хипократ)

„Няма неизлечими болести, има нелечими хора.”

„Премахването само на симптома е като да убиеш този, който ти е донесъл лоша вест.”

Принципи като тези са работили преди хиляди години, работят и сега. Но столетия наред са били пренебрегвани от западното ни модерно общество. За радост, в днешните забързани дни, все повече хора се връщат към светогледа на древните лечители и веднъж усетили силата и истинността му, искат да научат повече, да прилагат в ежедневието си тази философия, да помагат на други хора да намерят пътя към собствените си целебни сили. С благодарност към търсещите хора ще работим и ще раздаваме собствените си натрупани през близо 20-годишната ни практика знания и опит. Надяваме се, че всеки, който е влезнал в сайта, ще намери най-полезното за себе си.


За холизма

Нека да обобщим и формулираме основните принципи на холистичното лечение:

  1. Човекът е единно цяло. Той не е „бъбрек”, „стомах”, „рамо” и т.н. в зависимост от местонахождението на болестта му. Той е единна система, която в резултат на дисхармония в мисли, емоции и под влияние на патогенни фактори от околната среда се разболява.

  2. Болестта е напомняне към нас самите да се спрем, огледаме и ослушаме какво от това което правим, начинът, по който мислим и живеем, не е наред. Болестта не е появил се безпричинно „враг”, с който трябва да се борим. Тя е симптом, следа, по която можем да проследим и намерим причината за дисбаланса в себе си.

  3. Всички сме хора и всички се разболяваме. Това е нормално. Още по-нормално е, когато сме болни да се обърнем към себе си и тялото си с разбиране и обич (както бихме го направили към скъпо ни същество), а не с гняв, страх и объркване. Тялото и душата са си наши. Те са наша отговорност. Ние живеем с тях всеки ден, години наред. Ако дълго време ги експлоатираме без нужното им внимание и обич, нормално е да заболеят.

Дали сте мислили в детайли за своето отношение към болестта?

Холистичният подход включва няколко метода, които взаимно се допълват, винаги са ефикасни и безвредни и освен това са едновременно и профилактични, и лечебни. Съсредоточени са в една цел - да се активира вродената самоизцелителна система у човека.

Грижата за здравето е на първо място грижа на този, който иска да бъде здрав, а целта на терапията е пациентът да стане колкото се може по-малко зависим от лекаря.

Теорията за четирите тела

1. Физическо тяло – състои се от петте елемента /земя, вода, огън, въздух и етер/; те изграждат всички структури в тялото – органи, системи, клетки, атоми. Чрез него реализираме нашите материални желания и действия.

2. Астрално тяло – състои се от творяща жизнена енергия /прана/. Праната е смесица от съзнание и жизнетрони /интелигентни електрони/. Специфични прани отговарят за основните процеси във физическото тяло – асимилация, кристализация, циркулация, метаболизъм и елиминиране. Това тяло притежава астрален мозък, фини центрове /чакри/ и безброй енергийни каналчета /нади/. То е източникът на енергия на физическото тяло, на неговите сетива и действия. Проявява се чрез нашите чувства и емоции.

3. Каузално /пранично/ тяло – изградено от идеите за двете тела /физическо и астрално/; притежава духовен мозък и гръбнак. Състои се от съзнание и мисловни вибрации. Чрез него ние проявяваме нашите идеи и мисли.

Тези тела работят заедно в синхрон – физически носител, зареден с енергия и каузално съзнание. Това ни дава силата на познание, мисли, желания, чувства.

4. В каузалния мозък се намира космичното съзнание на Духа и неговото индивидуализирано изражение – душата.


Извадки от книгата на Парамаханса Йогананда
“Бог разговаря с Арджуна”Теория на четирите вида заболявания

І. Физически болести – породени от бактерии, злополуки с тялото, произшествия. Проявяват се главно при отслабване на жизнената сила (енергия), липса на самоконтрол, липса на правилни упражнения, липса на правилно хранене, преяждане, липса на умствен мир.

ІІ. Психологически болести – породени от невежество, липса на добра компания, липса на добра преценка, лоша карма, лошо наследство, неправилни инстинкти. Неспособност да се устоява на изкушенията, страх, гняв, алчност, ревност, безпокойствие, отмъстителност, скъперничество, омраза, клюкарстване, фанатизъм, липса на самонаблюдение и самоанализ.

ІІІ. Умствени болести – породени от умствена слабост като страхове, безпокойства и др. Лоши навици на мисълта.

ІV. Духовна болест – в резултат на загубата на връзката ни с Бог, неосъзнаване на нашата собствена душа. Проявява се чрез липса на духовен мир, липса на равновесие, недоволство, неспокойствие, небалансираност, дисхармония, нелюбезност, нежелание за медитация.Холистичният лекар (лечител)

Работата на специалиста, владеещ холистичен метод на лечение, е да застане до вас и с ваша помощ да разбере къде е „коренът” на болестта, да говори с вас, да ви насочи, и с помощта на методите, които владее, да помогне на единното цяло, наречено човек, да се балансира. Негова цел е да извика във вашето тяло заложените, мощни самоизцерителни сили. В зависимост от метода, който владее, на помощ идват билки, храна, лекарства (от естествен произход), игли, масажи, визуализация, релаксация, упражнения и т.н.

Най-висшият идеал на лекуването е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето, или премахването и унищожаването на болестта в нейната цялост, по най-краткия, най-надеждния и най-безвредния начин, на основата на лесно разбираеми принципи.

(Д-р Самуел Ханеман – „Органон на лечебното изкуство”, § 2)За специалистите в център Хела

Хората, които работят в Kонсултативен център за хармонично здраве „Хела”, могат да Ви предложат лечение и помощ, използвайки методите: хомеопатия, грижа за тялото, аюрведа, биорезонансна терапия, терапия със солите на доктор Шуслер, есенции от цветовете на Бах, Австралийски цветни есенции, рейки, психология и други.