Здрави черва – силна имунна система: ползите от лененото семе
Знаете ли, че около 70-80 процента от здравината на имунната ни система зависи от поддържането на здрав и чист стомашно-чревен тракт?
Червата често са входна врата за нахлуването на патогени в организма (паразити, бактерии и вируси, които могат да причинят заболяване). Затова е важно да се грижим за равновесието на чревната микрофлора.
Лененото семе е един от най-добрите помощници в грижата за перисталтиката. Става популярно в модерната кухня благодарение на високото си съдържание на Омега 3 мастни киселини, но освен това е богато на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.
Има безброй много приложения и аспекти, в които лененото семе би могло да е полезно за човешкия организъм, но днес сме избрали да се фокусираме върху добрините, които извършва за нашата храносмилателна система.
Още от древността (Египет, Индия) е познато като лек при проблеми с перисталтиката. От една страна фибрите, на които е богато, подпомагат пълноценното преработване на храната в стомаха . От друга – насърчават движението по чревния тракт и решават проблеми с констипация. Това е и едно от условията, заради които лененото семе се включва в профилактични програми срещу рак на дебелото черво.
Важно е да запомните, че лененото семе се усвоява от организма само когато е разрушена външната му обвивка- т.е. трябва да бъде смляно или пресовано до масло. Съществуват два вида- обикновено кафяво и златно. Разликата е, че в златното има малко по-ниско съдържание на мазнини (51% срещу 59% при кафявото) и обвивката е по-фина.
Изключително добър вариант да приемате лененото семе и да извлечете максимално от ползите му е да го правите на чай. Ето и една рецепта за такъв, която д-р Маждракова много често използва при пациенти с проблеми с червата (колит, запек, хидратиране на червата), предоставена ни от натуропата Десислава Ангелова.
2 с.л. златно ленено семе се слагат в 1 л. вода, кипва се и се дръпва от котлона. Оставя се да кисне 8-12 часа (1 нощ). Сутринта се кипва отново и се оставя да къкри на слаб огън 40-50мин. Прецежда се. Пие се сутрин и вечер на гладно по 1/2 (половин) чаша. Останалото количество се съхранява в хладилник за следващия ден. Преди да се приеме отново, се добавя малко топла вода, за да се отпусне и затопли.
А ето и една рецепта за лятно смути със смляно ленено семе:
ПРОДУКТИ:
ПРИГОТВЯНЕ:
Авокадото се обелва. Ягодите се измиват добре и се оставят да се изцедят. Всички съставки се разбъркват с блендер или шейкър.
Смляното ленено семе можете да прибавяте към всякакви сурови храни, например в салати. Друг много подходящ вариант за употреба на лененото семе е под формата на студено пресовано масло.