top of page

Нашите специалисти:

Д-р Ирена Маждракова

Управител на Консултативен център за хармонично здраве „Хела“

лекар, класически хомеопат, магистър-психотерапевт на лица с увреждания, EFT-терапевт, шуслеров терапевт, цветотерапевт

Д-р Маждракова завършва медицина през 1995 г. в Медицинска академия, София. През 2004 г. придобива специалност по Клинична лаборатория.

Хомеопатия специализира от 1996 г. до 1999 г. През този период се обучава и в Международната хомеопатична школа на  Дж. Витулкас – Гърция. През последните години продължава следдипломното си обучение по хомеопатия в Индия. Има повече от 15 години стаж като лекар-хомеопат и е един от малкото специалисти в България с Европейска диплома по хомеопатия. Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Има диплома за шуслеров терапевт.

Придобива магистърска степен по психотерапия на лица с увреждания. Завършва редица психотерапевтични школи - EFT-терапия (Техника за емоционална свобода), позитивна психотерапия, игрова терапия, сандплей терапия.

През 2013 г. завършва двугодишен курс на обучение по аюрведична медицина. Придобива задълбочени познания по нутриционистика и използване на биологично-активни добавки.

През 2014 г. завършва курс за терапия с Австралийските цветни есенции. Сертифициран преподавател към Australian Bush Flower Essences.

За информация на регистратура: 0898 344 916; 02418 36 05

e-mail: office@hela.bg

 

Лилия Механджийска

Психолог

Консултативна, диагностична и превантивна работа с деца и семейства

Лилия Механджийска завършва ПМИ в гр. София през 1995г. със специалност рехабилитация. През 2004 г. получава своята диплома по специалност Културология в ЮЗУ „Н. Рилски”, а през 2005 г. - специалност Психология в същия университет. Допълните и специализации включват:

  • GCDF – Кариерно консултиране – Global Career Development Facilitator

  • OS BULGARIA – Кариерно ориентиране – диагностика с тестове за образователно и кариерно ориентиране (Magellano Junior, Magellano Universita). Батерията тестове се състои от пет части, насочени към кандидат-студенти, които търсят възможности за развитие по отношение на професионалното си бъдеще и избор на специалност.

  • Позитивна психотерапия - базисно ниво

  • Експертиза  в:

- емоционалната интелигентност за деца
- работа с теста на Векслер – 6-16 години / HAWIK-R 1983
- диагностика на РВВ „различно възприятие и възпроизводство” с функция на дислексия
- въведение в кратките интервенции
- арт-терапия чрез приложни изкуства или рисунки и семейна игрова терапия
- терапия при деца с физически увреждания и позитивни подходи за подкрепа на деца с емоционални и поведенчески затруднения
- терапия на деца преживели насилие, развод, раздяла, с различни страхове
- консултиране в сферата на СРЗ
- управление на взаимоотношенията между родители-учители-ученици
- методи за ефективна работа с родителите

Зад гърба си има дългогодишна работа с деца и семейства, консултативна и терапевтична.  Обучител е в Училище за родители и ръководител на младежки социален театър. Работи с НЛП и ТЕС, прилага цвето- и ароматерапия, йога и медитация. 

Изработва лични и семейни мандали за здраве, хармония и просперитет чрез психодиагностика и изчисление на индивидуален цветен код. 

За записване на часове: 0888 525 638

e-mail: lilimeh@abv.bg

Гена Дошолова

Психолог, хипнотерапевт, мастър Рейки, цветотерапевт, EFT терапевт

Гена Дошолова завършва бакалавърска степен във ВСУ „Черноризец Храбър” през 2006 г. и магистърска степен "Юридическа психология" в ЮЗУ „Неофит Рилски” през 2008 г. Следдипломните и квалификации включват военна психология, когнитивно поведенческа терапия, позитивна психотерапия, диагностика на личностните разстройства, хипноза, енергийна психотерапия като Рейки и EFT, NLP и Силва метод.

Тя е член на Дружеството на психолозите в България, Българска асоциация по хипноза, Асоциация по пренатално възпитание и ААМЕТ.

В Център Хела провежда както индивидуални консултации, така и курсове за малки и големи групи. Част от тях са курс по EFT и "Минало, настояще и бъдеще". За повече подробности погледнете в секция "Курсове и семинари".

За записване на часове: 0889 443 742

e-mail: aneg_dosholova@abv.bg

Стела Любенова

Психолог, Хюман дизайн и цветотерапевт

От дипломирането си през 1981 г. в ПМИ в гр. София работи като лаборант. Повече от 30 години помага на лекарите да поставят точна диагноза и така хората, за които те се грижат, да оздравеят.

През 90те години на миналия век се запознава с холистичния подход към здравето. Тогава чрез непопулярния у нас лечебен метод хомеопатия за нея се отварят нови възможности и различен поглед върху темата здраве-болест.

Изучавайки класическа хомеопатия разбира колко е важно психо-емоционалното състояние на всеки човек и как то пряко се отразява на неговото физическо здраве. Това е една от причините да запише психология към МСИ – гр. Москва, направление клинична психология.

През 2013 г. защитава магистърска степен по психология към ВСУ «Черноризец Храбър», специалност „Психология и патопсихология на развитието“.

В работата си като консултант-терапевт прилага знания и умения, придобити от допълнителни обучения. Много добре се допълват и имат успех в работата й психологичното консултиране, системата на Human design и Австралийските цветни есенции. В допълнение използва Арт-терапевтични техники, техники от тренинги за себепознание, техники от автентично движение и танц, класическа хомеопатия, шуслерови соли, метода Рейки.

Организира провеждане на семейни констелации и курсове за бързо четене.

Случаи от практиката

За записване на часове: 0888 900 677

e-mail: Stela.lubenova@abv.bg

Елена Петкова

Медицински рехабилитатор, Bowen терапевт

Завършва „Медицинска рехабилитация, ерготерапия“ в Медицински университет София, степен бакалавър, през 2009 г. и магистратура по същата специалност през 2011 г. От 2006 г. работи с пациенти и клиенти. Търсенията й за начина, по който човекът и света функционират в своята цялост, я отвеждат до:

-    системата Рейки, в която се обучава от 2009 г. - енергиен метод, който цели да възстанови баланса в телата и живота ни.
-    курса по Аурикулотерапия, който завършва през 2010 г. - забележителна система, при която само чрез въздействието на ушната мида се коригират функции в цялото ни тяло.
-    едногодишния курс по Акупунктура, приключил с клинична практика в Китай, който завършва през 2012 г. - китайската медицина и философия носят хилядолетни знания за видими и невидими процеси в нас и гледна точка, много по-различна от западната.

В момента работи активно с терапията Bowen - холистична система без аналог. Много фини и премерени движения по тялото „оключват“ интелигентността му, в резултат на което протичат серия от самовъзстановителни процеси.

Към допълнителните си специализации през 2016г. прибавя и двустепенен курс по Остеопатия, която също спада към енергийните терапии.

 

За записване на часове: 0898 774 743

e-mail: elenapetkova.iskr@gmail.com

1.jpg
майстор Яна Зарева-Спасова

Лекар по китайска традиционна медицина

Майстор Яна Зарева-Спасова е дипломиран лекар по китайска традиционна медицина. Завършва 4-годишна магистърска програма през 2006 г. в American College of Traditional Chinese Medicine, Сан Франциско, САЩ. През 2008 г. създава интернет портала "Проектът Холосапиенс" (www.holosapiens.com), който цели образоване на световната публика в принципите на китайската традиционна медицина, както и интеграцията на методите на китайската медицина със западната/конвенционална медицина. През 2012 г.  Яна заминава за Китай, където близо 4 години преподава в Медицинския факултет на Шендженския университет (Шенджен, Китай). Там тя създава учебни програми по китайска медицина, медицински английски и медицинска терминология и учебник, който Шендженският университет публикува в две издания. През периода на нейното преподаване студентите от медицинския факултет поставят Яна по качество на преподаване в първите 5% от преподавателите на университета и през 2018 г. тя получава награда за отличие от декана на факултета по медицина. Същата година Яна се завръща в България, където започва изучаването и систематизирането на българските билки, базирайки се на фундаменталните теории на китайската традиционна медицина и търсейки аналог на китайската Materia Medica в България. Паралелно продължава разработването на образователни програми по китайска традиционна медицина, както и нейното практикуване.

Яна има квалификацията да лекува в двете основни направления на китайската традиционна медицина, а именно акупунктура и билколечение, но нейна страст е възгледът на китайската лечебна система, че храната е лекарство. Според китайската традиционна медицина всички храни (и билки) имат своя собствена специфична температура - топла, студена, гореща, ледена и неутрална - която в комбинация с техния специфичен вкус и цвят изгражда спектър от лечебни свойства. Практиката Храната е лекарство идентифицира кои храни са лечебни за всеки отделен човек, базирайки се на неговото/нейното уникално състояние и физиология. Познавайки своите собствени лечебни храни позволява на човек да поддържа в баланс физическото и емоционалното си състояние основно чрез начина си на хранене и реално да преобразува всяко свое хранене във форма на лечение.
 

 

За записване на часове: 0898 344 916

roxana.jpg
Роксана Бънъцяну

Клиничен психолог, психотерапевт, сертифициран ThetaHealing® терапевт, хипнотерапевт по метода на Долорес Кенън за хипнотична регресия, QHHT®

През 2000 г. Роксана завършва магистратура по Клинична и Консултативна Психология и Социална Психология в Софийския Университет "Св. Климент Охридски". През 2004-2007 завършва специализация по Краткосрочна Ориентирана към Решения Терапия в Университета на Торонто. През 2009 г. завършва втора магистърска степен по Когнитивна Невропсихология и Рехабилитация в Бирмингамския университет във Великобритания.
От 2002 до 2007 г. живее в Канада, където работи в две от най-големите медицински и психиатрични болници в областта на наркоманиите, поведенческите зависимости и психичното здраве (Centre for Addiction and Mental Health и University Health Network). През 2005 г. е наета от учебната болница на Университета на Торонто да създаде иновативна програма за амбулаторно лечение на хора със зависимости, която е нова за провинция Онтарио. Програмата е успешно създадена и функционира и до днес с изключителен успех.
През 2000-2001 г. прекарва 5 месеца в Индия, където изучава традиционно Усуи Рейки и Сидха Лечение (традиционна индийска система за енергийно лечение и въздействие), кристалотерапия и медитация. През 2016 г. посещава курс по Поа (Phowa) в Стокхолм, Швеция, воден от Гарчен Ринпоче и през 2017 г. втори курс по Поа в Бодгая, Индия, воден от Аянг Ринпоче. Поа е практика от Ваджраяна Будизма и може да бъде описана като метод за съзнателно преминаване през смъртта и контрол над съзнанието в процеса на умиране и след това.
Подходът ѝ включва техники от психотерапията и методи за духовно лечение, целящи повишаването на осъзнаването и вътрешно развитие. Роксана Бънъцяну практикува в София.

 

За записване на часове: 0878723193

e-mail: r.banatzianou@yahoo.com

Ani Photo.jpg
Анна Христова

Астрология, Таро, Су Джок, K-Power, Йога, Нейрографика, тибетска звукотерапия

Анна Христова стъпва на духовната пътека преди повече от 12 години, когато получава прозрение след раждането на второто си дете. Тогава Анна започва да търси духовно израстване чрез различни срещи с учители и наставници. 
Посвещава се на изучаване и прилагане на различни техники за подобряване на психическото и физическо човешко здраве.
„За Анна можем да кажем, че тя е съвременна магьосница – веща в древни практики за благосъстояние, здраве и добруване на хората.“, споделя основателят на Консултативен център „Хела“ – д-р Ирена Маждракова.
Анна работи с различни ароматни смески и етерични масла, техниките Су Джок и K-Power, Йога, Нейрографика и тибетска звукотерапия.
Тези техники успешно подпомагат и допълват основната ѝ дейност – Астрология и Таро.

 

За записване на часове: 0885079007

e-mail: anyhristova@gmail.com

Facebook: ImAnna

bottom of page